Dokumentärer

Jag älskar att titta på dokumentärer! Det finns ett väldigt bra utbud av filmer som berör matindustrin, olika dieter, vår hälsa och miljön. Filmerna är riktigt inspirerande och har varit en bidragande faktor till mina tankar kring vad det egentligen innebär för mig att vara hälsosam. Vissa av filmerna kikar även in bakom kulisserna till köttindustrin och vad som gömmer sig i produkterna som säljs på hyllorna i din lokala matvaruaffär. Självklart finns det alltid två sidor till en historia, och jag rekommenderar att man inte i blindo håller med om allt som sägs i dessa filmer utan själv skaffar information och bildar en uppfattning.

Dessvärre är det bara Food, Inc och den nyutkomna filmen Growing Doubt som jag har lyckats hitta med svensk text, men de flesta är lätta att förstå och en stor del av filmerna talar för sig själva. Även om jag antar att kötthanteringen förmodligen inte är lika rå i Sverige som i dessa Amerikanska filmer så tycker jag det är viktig att känna till att detta är den rikting vi är påväg mot i rasande fart med vår överkonsumtion av djurprodukter.

Fat, Sick and nearly Dead (2010)
Vilken legend Joe Cross är! Jag hade aldrig hört talas om denna dokumentär innan jag såg den av en slump. 10 minuter efter filmen var slut var jag helt plötsligt ägare till en helt ny fantastisk juicemaskin! Det går inte att låta bli att dras med i denna känslosamma, roliga och lite nördiga film om Joe och hans uppdrag att försöka få Amerikanarna att sluta vara rädda för grönsaker under en road trip genom USA. En fantastisk personlighet, och en charmig Aussie accent är aldrig fel! Kolla in Joes hemsida Join the Reboot för mer information om filmen och hur man går tillväga för att göra en detox på grönsaksjuicer.

Food, Inc. (2008)
En intressant dokumentär som handlar om hur matprodukter är producerade och sålda i USA. Även om många människor inte vill veta hur det går till när man föder upp boskap och hur vad som egentligen säljs på livsmedelshyllan så tycker jag det är viktigt att få en inblick i hur det egentligen ligger till. Vi människor är smartare än att bara dra ner skynket och tugga vidare på en gammal hormonsövergödd trådig köttliknande produkt som bidrar till sjukdomar bara för att läkemedelsindustrin ska frodas.

Earthlings (2005)
Den sanna skräckfilm som fick flera Hollywood A-listers att övergå till en vegandiet. Den är dock inget för känsliga tittare som värnar om djur och natur. Dolda kameror från de största slakthusen i USA visar upp en helt annan verklig bild än de ljuva bregottängarna på smörpaketen. Berättanderöst av Joaquin Phoenix.

A Delicate Balance: The Truth (2008)
En av de bättre dokumentärer jag sett som förklarar hur vårt intag av kött och mejeriprodukter är en stor orsakande faktor till att vi får cancer, hjärtsjukdomar och andra sjukdomar i värstvärlden. Den fokusear mycket på människors hälsa och inte lika mycket på miljön och djur som de andra dokumentärerna. Se den!

fok

Forks Over Knives (2011)
Filmen tar upp hur våra viktiga hälsofrågor som tex hjärtsjukdomar, cancer och diabetes – kan förebyggas (och även i vissa fall omvändas) genom att följa en växtbaserad diet. Årtionden av forskning rörande de skadliga effekterna av animaliskt protein sammanfattas, samtidigt som den dalande kvaliten på dagens livsmedel undersöks. En riktigt intressant film som inte lämnar någon oberörd.

Food Matters (2008)
Avslöjar hur vi förgiftar vår egen mat genom att genmodifiera, behandla och bespruta i stort sett allt som säljs i butiken som inte går under ekologisk stämpel. Filmen skrapar också lite på ytan i hur mycket makt läkemedelsindustrin har över vad som säljs i butiker och hur dagens doktorer ofta har väldigt lite eller ingen utbildning alls i näringslära. Den krassa sanningen är att läkemedelsindustrin är till för att behandla, inte förebygga, och sålänge folk blir sjuka tjänar industrin pengar. Skulle sanningen komma ut att det är fullt möjligt och billigare att läkas genom maten vi äter, skulle läkemedelsindustrin gå under. Samtidigt litar vi människor på att det finns ett piller för varje liten krämpa, snabbt och lätt ska det gå att läka, istället för att ta itu med det verkliga problemet – vår förgiftade mat vi får i oss varje dag. You are what you eat!

Dirt! The movie (2009)
Skapar en större medvetenhet om miljön vi lever i och vad vi gör med den. Det är lätt att glömma att liv finns överallt, även i materal vi vanligtvis anser vara dött. Fin dokumentär som berättas av Jamie Lee Curtis.

Hungry For Change

Hungry For Change (2012)
Hungry For Change handlar om hur vi mer än någonsin är omringade av ohälsosam mat och frestelser som vi dagligen utmanas att stå emot i mataffären. Filmen tar upp hur matindustrin och reklam försöker sälja produkter som inte alls är hälsosamma för oss, och går även in på djupet gällande olika bantningsmedel som säljs i miljonbelopp. Filmen som är producerad i USA behandlar problem inom matindustrin ur ett Amerikanskt perspektiv, men många av problemen är även befintliga (och växande) hemma i Sverige.

growing-doubt

Growing Doubt (2012)

Dokumentären Growing Doubt är en nyutkommen film som handlar om genmanipulering av mat. Filmen finns att se gratis online och det går även att få filmen textad på svenska. Klicka på ”Textning” nere i underkanten av filmen och välj Svenska.

Kontakta gärna mig om du känner till liknande dokumentärer på Svenska.

3 kommentarer till Dokumentärer

  1. Pingback: Growing Doubt | Glowing Planet

  2. Maria skriver:

    Jag tittade nyss på Earthlings och det var precis det som behövdes för att jag ska flexa mer eller mindre över till enbart växtbaserad kost. Såg Forks over Knifes för ett tag sedan och berördes djupt av hur vi äter oss sjuka.
    Det finns inga liknande svenska dokumentärer, jag tror att det är lite för kontroversiellt helt enkelt. I Sverige vill vi gärna tro att vi har en god djurhållning och att allt annat sker någon annanstans. Vad gäller kosten rent generellt så törs ingen sätta ner foten där heller utan allt baseras på att du kan äta allt fast lagom. Människor här ser ju allt annat än ”lagom” ut numera.

    Jag tycker även att denna serie är bra http://www.youtube.com/watch?v=E6nGlLUBkOQ

    • Glowing Planet skriver:

      Jag håller med om vår svenska syn på att ”det händer inte i Sverige”. Och visst kan det vara så att vi kanske i vissa fall faktiskt har bättre djurhållning än andra delar av världen, men det betyder ju inte att det inte kan förbättras ändå. Dumt att jämföra sig med andra, bättre att fokusera på det man faktiskt kan direkt påverka :)

      Tack för bra tips, jag ska genast kolla in youtube serien. Verkar intressant!

Lämna en kommentar